Pages

Tuesday, November 17, 2015

Tips Keselamatan Masa Guna Facebook-Khusus Untuk Wanita


Berkenaan kes rompak, rogol dan bunuh di Muar, Johor. Saya nak ambil kesempatan untuk kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook kepada anda semua, terutamanya wanita. Takde kaitan dengan kes tersebut, cuma saya nak kongsikan:

1. Kurangkan selfie.

Kita tak tau kalau2 selama ni tiap kali awak post gambar, ada mata yang sentiasa memerhati. Dah lama jatuh cinta dengan awak. Dah lama imagine nak "bersama" awak. Nak jadikan awak milik dia. Jangan kata mustahil, zaman sekarang ni manusia makin gila.


2. Jangan check in rumah sendiri.
Tolonglah.... jangan check in alamat sendiri. No.1 jalan 2, taman tas, kuantan. Bila-bila masa orang boleh datang rumah awak.

3. Jangan up status tinggal sorang kat rumah.

Dah lah check in alamat sendiri, siap bagitau dunia tengah sorang-sorang kat rumah. "Boringnya. My habibi out station lagi. Tinggal dengan anak bulus je. Ada yang nak teman?" Haaa...jap lagi ada yang datang betul-betul baru tau erti penyesalan. Kalau yang jenis tak pernah check in alamat sendiri, pun perlu elakkan bgtau awak tengah keseorangan. Sebab apa? Ada je kawan diluar alam maya yg tau rumah awak & tak semuanya baik.

4. Jangan post no plat kereta

Ye... tau kereta tu atas nama awak. Hasil titik peluh awak. Kalau nak post gambar, at least tutup no plat. Bahaya. Dari no plat je boleh tau semua personal details kita. Kalau info tu dapat kat orang jahat?

5. Jangan sibuk nak check in semua tempat yang awak pergi.

Sampai pejabat check in, tingkat 73 klcc. Lunch check in, kedai mamak belakang klcc. Habis kerja, pergi jogging check in taman klcc. Nak balik rumah check in jem kat akleh sambil selfie nampak muka cantik & lambang kereta mahal kat stereng. Sampai rumah check in, sampai dah my home sweet home no.38-4-7 kondo mewah, jalan orang kaya, kl.

Bahaya! Bahaya! Bahaya! Nak-nak lagi kalau status tu setting public. Satu dunia boleh tengok.

6. Hadkan apa yang perlu dikongsi difacebook.

Baru beli gelang emas lip lap lip lap macam mami jarum, tak payah post kat fb. Dapat bonus rm10k seeloknya jangan up kat fb. Jangan terlalu pamerkan kemewahan & kekayaan awak kat fb. Bukan sebab taknak orang kata riak, itu isu lain. Tapi demi keselamatan awak.

Harap bermanfaat. Semoga kita semua dilindungi dari perkara buruk & kejahatan manusia.


Monday, November 16, 2015

Tips Mengenalpasti telefon Ori atau bukan

Kita semua semestinya ingin tahu sama ada telefon bimbit yang kita gunakan ini asli atau ciplak. Cara memeriksa kod ini adalah cara lama, tapi masih relevan dipraktikkan bagi sesiapa yang belum maklum akan cara- caranya. Jadi, sila perhatikan kod-kod di bawah dan semoga kita sama- sama menjadi pengguna bijak dengan membeli barangan tulen.



Sila lakukan langkah berikut:

1. Tekan *#06# dan tekan dail - nombor siri atau IMEI akan terpapar di skrin telefon bimbit anda

2. Sila lihat pada nombor siri 15 angka atau IMEI telefon anda, fokus pada nombor digit ke-7 dan ke-8.

3. Contoh 958061016411753

Sila lihat telefon anda sekarang pada no digit 7 dan 8

01 atau 10 - buatan Finland, maksudnya telefon itu baik kualitinya
02 atau 20 - buatan China atau Emiriyah, maksudnya kualiti sangat buruk
08 atau 80 - buatan Jerman, maksudnya berkualiti

00 - maksudnya ia dihasilkan di kilang asal dan kualiti pada tahap terbaik.
13 - maskudnya telefon itu dibuat di Azerbaijan dan berkualiti rendah serta membahayakan kesihatan

06 atau 60- buatan China, Hong Kong, Mexico- berkualiti rendah


Kesimpulannya… telefon yang bernombor 02,20, 13, 06, 60 adalah yang kurang kualiti. Elakkan membeli

Kes yang pernah berlaku:

a) 01 atau 10 itu bukan buatan China, tetapi dari kilang asal syarikat telefon tersebut, jadi kualitinya lebih baik berbanding buatan China.

b) Ada juga kes badan telefon itu mempunyai pelekat SIRIM, dan apabila pelekat itu dicabut, kelihatan 'made by nokia' tapi selepas buat *#06#, nombor yang keluar = 353504029093758.Kenapa pula ia buatan China? Bila berhadapan dengan keadaaan ini, lebih baik anda tidak percaya kepada cop luaran telefon itu. Hakikatnya, tulisan made in nokia itu boleh dibuat di mana- mana kilang dan satu lagi, telefon ciplak biasanya ringan.

c) Tidak kiralah telefon jenama apa pun, kalau diSUB kan ke kilang China, ia akan tetap asli. Tetapi bagi jenama nokia, banyak negara yang menciplaknya padahal negara asalnya Finland. Tambahan pula, telefon buatan China berbeza dengan yang asli iaitu bentuknya sama tetapi fungsinya berlainan.80% telefon nokia dilengkapi sistem symbian dan yang buatan China semuanya java.

d) Kebanyakan telefon asli tulen (SE, Nokia, HTC dan sebagainya) sekarang memang dibuat di China. Cukup mudah sebenarnya untuk kita bezakan telefon tulen dengan yang ciplakan China berdasarkan 4 aspek berikut:

* harga - harga Iphone asli tulen dalam RM2k++ tapi Itouch (Iphone yang diciplak) hanya RM300++
* kualiti - pegang pun kita boleh beza antara kualiti asli dengan tiruan
* operating system - nokia asli selalunya pakai symbian, tapi kalau nok'L'a (nokia yang diciplak) pakai java
* skrin - telefon asli akan membuatkan gambar kelihatan cantik, sebaliknya bagi telefon ciplak.