Pages

Tuesday, July 21, 2009

Solat Subuh...

FORWARD EMAIL DARIPADA SEORANG SAHABAT


Seorang lelaki miskin telah bangun pagi2 lagi untuk pergi solat subuh di Masjid . Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan kaki menuju ke masjid dalam ketiadaan lampu suluh. ditengah perjalanan menuju ke masjid , lelaki itu jatuh dan pakaiannya semua kotor. Dia bangkit, lantas membersihkan bajunya, dan pulang semula kerumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan berjalan semula menuju ke masjid.
Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia terjatuh sekali lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali lagi kerumah nya. Dirumah, dia, sekali lagi, berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju masjid . Di tengah perjalan menuju ke masjid , dia bertemu seorang lelaki yg sedang memegang lampu suluh. Dia menanyakan identiti lelaki tersebut, dan lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju ke masjid td , jadi saya bawakan lampu untuk menerangi perjalanan kamu.' lelaki pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai di masjid , lelaki pertama mengajak kepada lelaki yang membawa lampu itu untuk masuk dan solat subuh bersamanya. lelaki kedua menolak. lelaki pertama tetap mengajak lagi hingga berkali2 dan, jawapannya masih sama. lelaki pertama bertanya, kenapa menolak untuk masuk ke masjid dan solat bersamanya. lelaki kedua terus menjawab
Aku adalah Syaitan


lelaki itu terkejut dgn jawapan lelaki kedua itu. Syaitan kemudian menjelaskan, 'Saya melihat kamu berjalan ke masjid , dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid , Allah telah memaafkan segala dosa2mu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah saja, kamu tetap memutuskan kembali ke masjid . Kerana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh ahli keluargamu. Saya khuatir jika saya membuat mu jatuh utk kali ketiga, jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk kampung mu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..''


Sebagai pengajaran jangan biarkan Syaitan mendapatkan keuntungan dari setiap hasutannya. Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan, kerana kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat dari segala kesulitan yg kamu hadapi dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut .


1 comments:

ANOK_CHE said...

salam ziarah...

syaitan pon 'terpaksa' wat amal sbb nak elak amal org yg soleh mempengaruhi org lain.

moga kita tetap teguh berjuang dijalanNya menjunjung risalah perjuangan Rasulullah saw n para sahabat ra.