Pages

Friday, April 20, 2012

Alahai sutera...

Hari ini tetiba riuh dengan persoalan pemakaian sutera. Ada cadangan untuk menempah baju batik sutera sebagai pakaian rasmi ke sekolah. Sebelum itu, perlu kita memahami beberapa perkara berkaitan sutera ini. Untuk orang perempuan memang tiada halangan untuk memakainya. Itulah keistimewaan yang dikurniakan kepada orang perempuan. Begitu juga dengan pemakaian emas dikalangan warga hawa.

Walaubagaimanpun, untuk orang lelaki, memang ada hukum yang tersendiri. Emas dan sutera memang diharamkan oleh Allah untuk dipakai. Sebagaimana dalam satu hadis nabi s.a.w pernah diriwayatkan :

"Sesungguhnya Nabi saw mengambil sekeping kain sutera disebelah tangan kanannya dan emas disebelah tangan kirinya kemudian bersabda : 'sesungguhnya dua benda ini diharamkan keatas kaum lelaki dari umatku" - [Hadith riwayat Abu Daud, dikelaskan sebagai sahih oleh al-Albani]

Yang dimaksudkan oleh hadis ini adalah sutera yang asli, yang dibuat sepenuhnya oleh ulat (silkworm). Biasanya harga kain sutera asli ini agak mahal sedikit. 

Walaubagaimanapun, yang berada dipasaran yang lebih murah itu biasanya bukan kain sutera asli. Ianya adalah kain sutera tiruan atau juga dikenali synthetic silk. Ada juga kain campuran beberapa peratus dengan sutera. 


Menurut bekas pengerusi Lajnah Fatwa Al-Azhar :-

الحرير الذى وردت فيه النصوص هو الحرير الطبيعى المأخوذ من دودة القز، أما الحرير الصناعى فيشبهه فى النعومة ولكن لا يأخذ حكمه
"Sutera yang bahannya datang dari sutera asli diambil dari ulat sutera, maka bagi sutera tiruan yang serupa dengan kelembutan sutera asli, akan tetapi tidak mengambil hukumnya"


Sutera yang tiruan tidak dikira hukum sebagaimana sutera yang asli, tidak haram. hukumnya harus.


0 comments: